сряда, 9 юли 2014 г.

Цветан Василев вади 1 млрд. за австрийска банка

Финансовият шмекер Цветан Василев планира да вложи 1 млрд. лева в закъсала австрийска банка. Новината за съдбата на милиардите, източени от Василев от КТБ, разпространи вчера „Ройтерс". Зад идеята за придобиване на активите на „Хипо Алпе Адрия" стоят инвеститори около Цветан Василев, подкрепени от руската банка ВТБ.

Олигархът, който продължава да се крие зад граница, за да не дава обяснения за колапса на Корпоративна търговска банка, имал интерес към придобиването на бизнеса на Балканите на изпадналата в затруднение австрийска банка, съобщи „Ройтерс". Василев е мажоритарен собственик на КТБ, която бе поставена от БНБ под особен надзор на 20 юни за срок от един месец.

Ако всичко се случи според плановете на австрийското правителство, продажбата може да е факт до края на юли. Британската агенция отбелязва, че Цветан Василев не е открит за коментар, а останалите кандидати също отказват да говорят по темата.

В Югоизточна Европа мрежата „Хипо" включва шест банки и три лизингови компании в Словения, Хърватия, Сърбия, Босна и Черна гора. Точно балканските подразделения на банката се считат за единствената печеливша нейна част. През миналата година обаче подразделението отчете загуба от 286 млн. евро заради високи провизии за лоши кредити.

Самата „Хипо" очаква да донесе максимално 500 млн. евро, т.е. 1 млрд. лева, което би съответствало приблизително на балансовата й стойност. По-рано във вторник австрийският финансов министър Михаел Шпинделегер заяви пред членовете на парламента, че сделката може да се осъществи до няколко седмици и има седем кандидат-купувачи.

И седемте искат да придобият части от мрежата, но Австрия предпочита да я продаде наведнъж. Останалата част от бизнеса й, както и лошите кредити ще бъдат вкарани през есента в една държавна „лоша банка".

Наскоро финансистът Кольо Парамов коментира, че ако КТБ обяви фалит, Цветан Василев никога повече не може да бъде банкер. Това поне гласи българското законодателство. Ако нашите власти установят нередности при проверката, аферистът няма да получи разрешение за сделката от австрийските регулаторни органи. Дори и Василев да купи активите на „Хипо", това би било много рискова операция предвид на одита на КТБ.

източник: vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар