сряда, 9 юли 2014 г.

Застрахователите пред инфаркт

Пороят, помел София във вторник следобед и взел човешка жертва, превърна застрахователите в най-търсените хора в държавата. Още в 6 сутринта в сряда хиляди столичани с мрачни физиономии и потрошени от леда автомобили окупираха офисите на компаниите, за да опишат щетите и да поемат към сервизите. Повечето компании отвориха в 8, като най-подранили бяха шофьорите със скъпи возила.

Пукнатите стъкла бяха най-леката повреда, а най-тежката - яко издълбани покриви, сякаш дупчени от снаряди. Найлони се вееха вместо прозорци от повечето паркирани коли. За да няма скандали, потърпевшите се бяха организирали със списъци и номера. „Тук съм от 8 сутринта и съм 285-и в списъка, първите са дошли преди 6", разказа възрастен столичанин пред „Всеки ден". „Огледите минават бавно, но това е нормално", обясни друг.

Заради огромните опашки на пека хората се изнервиха от дългото чакане. Между 300 и 400 души минаха само до обяд през офисите на „Булстрад" и „Алианц". Зверски опашки от коли се извиха и пред центровете на „Булинс" и ДЗИ. Пред „Уника" за 5 часа бяха минали само 9 автомобила, а във „Виктория" - 60.

Служителите отделяха средно по 20-30 минути за проверката на един автомобил, като по-дребните щети се установяваха със скенери, тъй като боята прикрива много от повредите по ламарината. Застрахователите призоваха клиентите без неотложни повреди по колите да изчакат малко, за да не се струпват всички наведнъж.

Още в деня на бедствието компаниите обявиха, че удължават срока за регистрация на щети средно с 30 дни. Въпреки това клиенти с леко надраскани возила пристигнаха, тъй като им предстои пътуване. „Трябва да замина на почивка, не мога да си оставя колата така", обясни пред „Всеки ден" омаломощена от ядове софиянка. За да смогнат с аварийните прегледи на автомобилите, застрахователните компании бяха мобилизирали гвардия от служители. Големи компании върнаха техни хора дори от отпуск, за да действат. Открити са и допълнителни телефонни линии и екипи за оглед, както и пунктове за опис на щетите на автомобилите.

„Алианц" впрегна 7 бригади с оценители, за да успеят да прегледат струпалите се на булеварда пред сградата автомобили. За шофьорите с каско дружеството удължи работното си време до 20 ч. и няма да затваря през уикенда. Застрахователите очакват още пострадали клиенти да обявят пораженията в близките 1-2 седмици, като по техни изчисления това ще струва на компанията около 100 000 лв.

100% покритие на щетите от градушката ще получат най-вече новите коли, които са сключили по-скъпа застраховка. По-слабо е покритието за старите автомобили, а шофьорите на брички с цена под 5000 лв. ще си ги оправят сами, тъй като повечето нямат застраховка. „Абсолютно индивидуално е кой колко пари ще получи за щетите. Зависи от вида на сключената застраховка. Всяка полица е различна и от нея зависи какви щети ще бъдат покрити", обясни служител на „Булстрад" пред „Всеки ден".

източнк: vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар