неделя, 12 януари 2014 г.

Зимата идва, ще е чак до април

Зима в България все пак ще има. Страшни студове ще обхванат страната ни от следващата седмица, прогнозираха водещи синоптици вчера. Сняг в цялата страна обещават метеоролозите от 20 януари нататък. Преспите първо ще обхванат Западна България и планинските масиви, но след това със силен вятър от север ще се пренесат бързо и към източните части. След 25 януари цялата страна щяла да е обхваната от снежна прегръдка.

До половин метър сняг може да се очаква след седмица дори в големите градове, а не само по върховете на Рила и Пирин. „Няма индикации за екстремно ниски градуси, но все пак ще застудее", прогнозира пред „Всеки ден" ветеранът в метеорологията Минчо Празников. Той твърди, че аномалия в топлото време напоследък няма и че това не е най-горещата зима у нас.

„Най-вероятно студените месеци ще са февруари и март. Обикновено когато през януари е топло, през март е много студено. Няма да се учудя, ако зимата започне в началото на февруари и продължи дори до средата на април. Просто се измества сезонът тази година", коментира метеорологът Петър Стефанов.

Поне един месец обаче трябва да има чести валежи, за да не се стигне до режим на водата през лятото на много места. Ако до двайсетина дни не се натрупа сериозна снежна покривка предупредиха експертите по околна среда. Притеснени за тазгодишната реколта са и земеделците. Зърнопроизводителите чакат сняг, за да може да се стоплят посевите им. „Дано до края на януари да навали достатъчно, защото иначе реколтата умира", коментира пред „Всеки ден" фермер от Добруджанския регион. Необичайно топлото време в страната се задържа повече от 1 месец. Само на отделни места в този период заваля, но плах дъжд.

Зимният сезон вече е пред провал, тъй като пистите са обработени основно с изкуствен сняг. В Банско търговци прогнозираха, че може да се наложи да затворят сергиите си, защото в сравнение с миналогодишната. Хижите в Стара планина стоят празни заради сивите писти. Бели са само тези със съоръжения за изкуствен сняг, но някои от чуждите туристи не го харесват заради по-голямата му твърдост. Хотелиерите вече признават за отменени резервации. Готвят дори да правят молебен за сняг, защото инвестициите им за зимния сезон може да не се върнат и да се окажат пред фалит.

От фирмата, която обработва пистите, обявиха, че наистина срещат трудност със заснежаването им, тъй като оръдията са включени на автоматичен режим и започват да хвърлят сняг на най-малко минус 3 градуса. Всеки ден в последните седмици обаче термометрите отчитат плюсови температури. След близо 10 дни упорита гъста мъгла във всички котловини и по поречието на Дунав в неделя. Слънчевото време удари и нови рекорди по топлина. В Пловдив счупиха вековен такъв с цели 3,1 градуса. Там следобед живакът стигна до 17 градуса при 13,9 през далечната 1921 г. В Карнобат засякоха 13,5 градуса, при предишен рекорд 11,8 през 2010 г., а в Чирпан - 14,8 при 13,2 от 2007 г. В Сливен подобряването на рекорда беше слабо - отчетоха 13,8 градуса, при досегашния максимум от 13,2 градуса. Най-топло през целия уикенд бе в Пазарджик, докато в традиционно горещия Сандански мръзнеха на едва минус 4 градуса. В София термометрите следобед едва надхвърлиха 8 градуса.
източник:vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар