вторник, 15 юли 2014 г.

Златко Баретата остава без присъда

Златомир Иванов - Баретата засега остава без присъда на втора инстанция. След пледоариите по делото магистратите от Софийския апелативен съд се отказаха да четат присъда още днес, или да насрочат дата за това, а решиха да се произнесат в „законовия срок".

Той обаче е само препоръчителен от 30 дни и може да бъде и удължен или скъсен по преценка на съдиите. Предвид лятната ваканция за българските съдилища, която традиционно продължава до втората седмица на септември, е напълно възможно Баретата и ортаците му от сочената за организирана престъпна група „Фирмата" да останат без присъди от САС за доста дълго.

Адвокатът на Иванов Марияна Тодорова не остана доволна от решението на магистратите. От думите ѝ пред журналисти стана ясно, че ако щяло да има оправдателна присъда, съдът е щял да се произнесе още днес.

Присъдата на съда може да е всякаква друга, но не и оневиняваща - може да бъде потвърдена първоинстанционната 12-годишна, тя да бъде увеличена или намалена, или пък делото да се върне на първа инстанция за преразглеждане.

Според Тодорова е станало ясно за много процесуални нарушения, сред които на оперативния работник разпитан днес - Йордан Николов (водил цялото оперативно дело срещу „Фирмата"). Той твърди в показанията си, че е водил отделни беседи със свидетелите преди разпит, което по НПК е забранено.

източник:vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар