сряда, 23 юли 2014 г.

ОСТАВКА в 17:59,55!

Премиерът Пламен Орешарски сдаде властта днес след 1 година, 1 месец и 25 дни на поста министър-председател. Той хвърли оставката точно в 17:59,55 ч., научи "Всеки ден". Тя е била занесена на жълтите павета от куриер. „Всеки ден" пръв прогнозира в края на юни, че оставката ще се случи именно в сряда на 23 юли.

Тука има - тука нема! Тази позната тарикатска игра се развъртя малко преди 18 ч. днес. В последните минути преди да затвори деловодството на Народното събрание, в което се очакваше да се депозира оставка на правителството. 5 минути преди 18 ч. тръгна слух, че има оставка на Орешарски, а в същото време се твърдеше, че няма такава.

23 юли - първият работен ден на парламента за тази седмица и първата дата на която се очакваше оставката на Пламен Орешарски според заявките му, се превърна в истерия. Цял ден се чакаше тя да бъде депозирана в деловодство на Народното събрание, което буквално заприлича на спешния тел. 112 заради непрестанните обаждания.

Оплетоха се депутати, институции и медии, като се стигна до там да се твърди, че на днешното заседание на Министерския съвет кабинетът трябва да вземе решение за оставката. Наложи се от правителствената пресслужба да припомнят конституционната норма, че не е необходимо МС да взима специално решение за подаване на оставка на правителството. Процедурата е премиерът да я депозира директно в НС. Като кога ще го стори е негово решение.

Появи се и драма с дебнене на Орешарски кога ще пристигне в деловодството. При положение, че е напълно в норма премиерът да не се явява сам с оставката в ръка, а да бъде изпратена и депозирана по служебен път в НС. Напрежението непрестанно растеше.

Преди заседанието на правителството сутринта и никой от министрите не знаеше кога ще се случи оставката. „Тя вече е декларирана, така че оставката ще бъде факт", заяви МВР шефът Цветлин Йовчев.

Министърът на отбраната Ангел Найденов пък коментира: „Кой се интересува толкова много от оставката на правителството при положение, че има ясни срокове, в които да се проведат избори. Аз очаквам, че най-късно утре (четвъртък - б.р.) ще бъде внесена оставката на правителството в НС и дано всички да се успокоят", посочи военният министър.

Зам.-председателят на НС Алиосман Имамов от ДПС коментира, че подаването ще е в четвъртък или петък.

От правителството единствено вицепремиерът Даниела Бобева взе по-конкретно отношение по оставката като каза, че до края на деня днес Орешарски ще даде повече информация по въпроса. Информацията дойде във вид на оставка.

В последното си заседание преди оставката правителството раздаде близо 16 млн. лв. от централния бюджет за социални дейности, подобряване на работата на НАП и митниците, противоградни ракети, както и за изграждането на информационен център към БАН.

източник:vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар