неделя, 29 юни 2014 г.

Двама арестувани за банковата паника

Двама са арестувани днес във връзка с банковата паника - един мъж в Русе и друг в София.

ДАНС, съвместно с органи на МВР, проведоха специализирана операция в Русе, при която е задържано едно лице - български гражданин на 45 години, съобщиха от пресцентъра на агенцията по сигурността.

Чрез профила си във Фейсбук и чрез клип, качен в YouTube" лицето е публикувало информация, съдържаща злонамерена атака срещу голяма българска банка и призиви за сваляне на валутния борд.

В ДАНС продължава проверката на опитите за дестабилизиране на банковата система и снемането на обяснения на граждани във връзка с получени съобщения - есемес или имейл, съдържащи невярна, негативна информация за състоянието на български банки.

По неофициална информация арестуваният в София е компютърен специалист.

Последва втори арест. При операция на ДАНС в София е задържано едно лице заради действия, насочени срещу стабилността на банковата система, обявиха няколко часа по-късно от агенцията. За 24 часа е задържано още едно лице - български гражданин, разпространявало невярна информация, уронваща престижа на търговски банки и дестабилизираща банковата система с цел лично облагодетелстване.

Първият арестуван е бил отведен в сградата на полицията в Русе към 16,30 ч. Лицето му било скрито, но на място са дошли жената и синът на Венцислав Ангелов-Чикагото, известен с криминалното си минало, а сега кандидат-лидер на партия. Малко по-късно днес ДАНС разпространи снимки на ареста в дунавския град.

Синът му е Йордан Бонев - лидерът на Национално движение "Свобода", което нашумя около Бисер Миланов-Петното. Съратници на Чикагото обясняват, че Венцислав Ангелов е бил арестуван в 16 ч., но нямат информация за обвинението, твърдят, че не била показана заповед за арест. Според тях в профила на Чикагото във Фейсбук имало коментари относно банковата система.

По-рано през деня стана ясно, че се работи срещу конкретни лица и сайтове, участващи в опитите за дестабилизация на страната. Тази информация изтече след тричасовата среща между главния прокурор Сотир Цацаров, вътрешния министър Цветлин Йовчев и шефа на ДАНС Владимир Писанчев.

Синът Йордан Ботев потвърди, че баща му Венцислав Ангелов е арестуваният, съобщи "Блиц". "Баща ми няма нищо общо с пуснатите есемеси за банкови фалити. Това са спекулациите на олигархичните структури. Има заповед да се намери изкупителна жертва и това е Венцислав Ангелов-Венци Чикагото" твърди той", твърди той.

Според сина баща му не е компютърен специалист. Той само бил изказал мнение за случващото се в банковия сектор в личния си профил във Фейсбук, където бил ктивен потребител. "Всичо останало са манипулации", твърди още Бонев.

Час преди ДАНС да нахлуе в дома му, Венци Чикагото е публикувал във Фейсбук новината за взрива пред входната врата на централния офис на Уникредит Булбанк в Шумен: "Хайде, почна се и с взривовете.....Сега да не изкарате Банките - кръвопийците на народна кръв , жертви...!! На всекиму, според , това което си е надробил".

източник:vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар