петък, 14 февруари 2014 г.

Мобилните телефони не били вредни

Мобилните телефони не са вредни. Поне няма доказателства, че носят рискове за здравето според изводите от най-мащабната британска програма за изследване на връзката между телекомуникациите и здравето.

Докладът е публикуван след 11 години проучвания. Според тях няма доказателства, че използването на мобилни телефони води до повишен риск от ракови заболявания.

Ръководителят на програмата проф. Дейвид Когон посочва, че при първите им стъпки в началото на проекта е имало много научни неясноти за потенциалните здравословни рискове, причинени от мобилните телефони и свързаните с тях технологии. Въпреки неуморните изследвания не били намерени доказателства за здравни рискове, произлизащи от радиовълните на мобилните телефони и базовите им станции.

Финансирането на проучванията от 13.6 милиона лири е осигурено от британското правителство и телекомуникационната индустрия. По време на работата си изследователите са били контролирани от независим комитет, за да бъде сигурно, че няма опити за въздействие от страна на предоставящите средствата.

Въпреки изводите от проучването обаче, проф. Когон предупреждава, че все още има въпроси без отговор за въздействието на мобилните телефони върху човешкото здраве. Не е изключено в дългосрочен план да се появи нещо, което не е имало проявление в първите години на използване на технологията.

източник:vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар