четвъртък, 16 януари 2014 г.

9 г. килия за бакшиша убиец

Бакшишът убиец Михаил Куртев ще лежи 9 години в затвора. Това реши състав на Софийския градски съд (СГС) само часове след като на делото бе даден ход. Причината за експресната присъда е желанието на Куртев процесът да мине по съкратената процедура, която предполага и по-ниско наказание от предвиденото в закона.

На 10 юли 2013 г. пияният бакшиш, който вече е залавян с алкохол зад волана, помете с таксито си 12 души на спирката пред мола на бул. „Цариградско шосе" в София, като уби двама души и рани тежко един. Обвинението срещу него е, че в пияно състояние - 1,5 промила алкохол в кръвта - е изгубил контрол над управлявания от него автомобил и причинил смърт на двама души, тежка телесна повреда на едно лице и средни телесни повреди на четири лица.

Наказанието за това престъпление според Наказателния кодекс е лишаване от свобода от 5 до 15 години. На 6 ноември м.г. прокуратурата пусна под парична гаранция от 1000 лв. обвиняемия, защото по закон, при престъпления, предизвикани по непредпазливост, прокуратурата няма право да задържа Куртев, за срок повече от два месеца.

При старта на делото днес таксиметровият шофьор призна всички факти и обстоятелства по обвинителния акт срещу него, което означаваше, че няма да се разпитват свидетели, няма да се събират нови доказателства и няма да се правят нови експертизи.

Заради самопризнанията и съкратения процес присъдата му се намалява с 1/3. Именно това искане на защитата на таксиджията доведе до истерия близките на загиналите и пострадалите при катастрофата, които в знак на протест по-рано днес напуснаха съдебната зала.

Присъдата подлежи на обжалване или протест пред Софийския апелативен съд. Прокуратурата настояваше рецидивистът максимално наказание за обвиняемия - в случая 10 години. Защитата пък пожела присъда около средната.

източник:vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар