понеделник, 16 декември 2013 г.

Дебнат магазини за фалшиви намаления

Инспектори на Комисията за защита на потребителите проверяват масово магазините в страната за фалшиви намаления. Витрините на повечето търговски обекти са облепени с обяви за грандиозни промоции от над 50 %, но често стоките са или със завишена първоначална стойност, или намаленията са само за част от артикулите. 

Най-често измамните оферти са в магазините за дрехи и дребна техника. На ръба на закона търговците обявяват, че разпродават стоките за Коледа с до 70 на сто от цената им, но се оказва, че един-два от продуктите са всъщност намалени. Инспекторите от комисията напомнят, че изискването е всички стоки да бъдат намалени, за да не се заблуждават клиентите. Иначе се налагат солени глоби.

Потребителите трябва да следят и етикетите на артикулите. Ако е обявено, че са намалени, върху тях трябва да е упомената и старата, и новата цена. В противен случай намаление няма. Те трябва да настояват и за информация за произхода на стоката, както и за касова бележка при купуването им. Ако все пак попаднат в търговския капан, фискалният бон ще им гарантира правото както за рекламация, така и да се обърнат към Комисията за защита на потребителите 
за оплакване. 

Търговците пък обещават още по-големи намаления идната седмица, когато и се очакват дългите опашки за подаръци, а съответно и по-невнимателно вглеждане в купуваните артикули, предупреждават спецовете.

източник:vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар